"Nyfikenhet är plattformen för människans lärande"

Jerome Bruner

Vad är det som får oss att fortsätta vara levande och växa?

Vad svarar människor när de tillfrågas om vad som känns viktigt och meningsfullt i livet? Det handlar om att betyda något för andra människor, att ha något meningsfullt att göra, att vara frisk och att odla sina intressen.

Vi är olika och vi finner olika vägar. För somliga är det naturen, för andra sporten, musiken, konsten, att studera, resor, böcker, att snickra på huset eller möten med människor.

Här beskriver jag mina inspirations- och energikällor. 

"Varifrån kommer musiken?", frågade Ingmar Bergman i sitt Sommar-program för några år sedan och fick tusentals svar.

"Vi är Schamaner", berättade en yrkesmusiker  och kommer därmed kanske nära musikens betydelse för oss

Så självklart tillhör musiken mina inspirationskällor. Husgudar är Mozart, Beethoven, Richard Strauss, Gustav Mahler, Verdi ....

Varifrån kommer teatern? Redan de gamla grekerna  ...är en gammal klyscha men Teaterns vagga stod i Grekland.

Dramatikens husgudar som har hållit genom tiderna för mig är Shakespeare, Schiller, Ibsen och Tjechov. Sedan kommer och går alla de andra som jag upplever varje säsong. De håller upp speglar och inspirerar oss att se och förstå oss själva och vår samtid, människans situation på jorden.

Favoritförfattare är nästan omöjliga att nämna, det är så många och variererar över tid. Theodor Kallifatides har jag följt genom åren, likaså Inger Alvén, P.O Enqvist ...

Filmer jag aldrig glömmer är Hannah och hennes systrar (Woody Allen), Picassos äventyr, La Strada, Fanny och Alexander, Cinema Paradiso, Postiljonen, Du levande  och många gamla godingar som hör ungdomen till. .

Senioruniversitetet i Stockholm

Precis när jag hade avslutat medverkan i EUprojektet och skrivit en bok blev jag inbjudan att medverka i programgruppen för kultur och litteratur. Det ska bli väldigt stimulerande.

Nätverket Meritus

är ett av HR-föreningens nätverk och består av meriterade HR-specialister som har fyllt 55 år. Vi har sammanlagt mer än 300 års erfarenhet från arbetslivets olika sektorer som chefer, konsulter eller psykologer.   

 

 

 

 

 

 

"Allt verkligt liv är möte."

Martin Buber