Jag har satsat mycket på mitt arbete och hela mitt liv har varit uppfylld av plikter. Jag har gillat att ställa upp för alla, både på jobbet och i familjen, har egentligen aldrig hunnit tänka efter vad jag vill med mitt liv. Det blir tids nog när jag har gått i pension, har jag tänkt och viftat bort oroande känslor. Men nu - när jag har all tid i världen vill jag helst att allt ska vara som förr, att jag kan fortsätta jobba. Jag har ju ingen aning vem jag är som person egentligen och hur jag vill leva i fortsättningen. Jag har ju familjen men det blev så tomt…
Detta är kärnan i många berättelser jag har tagit del av så låt oss fundera ordentligt varför det skaver någonstans inom en del av oss i olika livssituationer.
Det finns några grundläggande värden som ger våra liv mening och kvalitet och vi talar då om vårt moderna liv, där de grundläggande behoven för överlevnad som fysiologiska (mat och dryck) och trygghet (tak över huvud) är tillgodosedda.
Det kanske främsta behovet är relationer med andra människor, att betyda något för andra och omvänt, att andra betyder något för en själv. Det kan vara familjen, partner, barn, vänner, kamrater. Ett socialt nätverk av goda vänner är av stor betydelse för god livskvalitet genom att vi bekräftas som människa och person.
Det andra är att vi vill ägna sig åt meningsfull verksamhet, bidra till något utanför oss själva. För de flesta är det arbetet som samtidigt är förutsättningen för att vi kan försörja oss och skapa materiella resurser för andra behov.
Det tredje är vår hälsa och välbefinnande som är så mycket mer än frånvaron av sjukdomar och ofta en förutsättning för allt annat. Så vi gör klokt i att vårda vår hälsa.
Det fjärde är intressen eller hobbien som vi vill ägna tid åt eller utöva som ofta får stryka på foten under de yrkesaktiva åren.
För många av oss är det fyra åtskilda dimensioner/sfärer i livet men som det finns starka samband emellan. I bästa fall söker vi balansera de fyra dimensioner efter bästa förmåga men ofta är det något område som dominerar. Familjen eller Arbetet och det har sitt pris.
För vissa kan det vara så lyckligt ordnat att ett starkt intresse, ex en begåvning för vetenskap, en talang för musik, konst eller sport kan integreras med eller bli lika med arbetet/verksamheten. Intresset för politik och samhällsutvecklingen kan tillgodose vårt behov av relationer och social gemenskap och/eller blir ett heltidsjobb. Sådant ”pensioneras” man inte ifrån en viss dag.
För många är det arbetet som blir den dimensionen som mer än de andra står för vår utveckling, var kapacitet och kompetens. Det är där vi blir bekräftade och sedda på andra sätt än i familjen och vänkretsen. Den första frågan när vi träffar nya människor i Sverige är ju ”vad jobbar du med?” Jobbet har blivit både vårt professionella och även vårt sociala kapital. Tänk om det är förlusten av det sociala kapitalet är själva traumat vid pensionering för en del av oss?
Hur skapar man nytt socialt kapital? Det är nu dags för mötet med sig själv. Man bör fråga sig och reflektera över vad som ger just mig energi och lust. Vad är det som motiverar mig?
Några finner det i närheten av det redan bekanta, vill fördjupa eller vidareutveckla tidigare förvärvade erfarenheter, kunskaper och intressen i nya sammanhang.
Andra söker utmaningar i helt nya områden, vill pröva dolda talanger och förmågor som huvudpersonen i boken ”Nattåget till Lissabon” (Peter Bieri) som frågar sig ”tänk om det är så att vi bara lever en del av det som är inom oss - vad händer med resten?”
Hur vi som individer väljer beror på våra personligheter och vår människosyn. Det styr hur vi förhåller oss till våra erfarenheter, våra minnen och allt vi har lärt oss. Tror vi att vår personlighet är redan skapat under tidigare år, att vi är ”färdiga” och kan inte ändras eller tror vi att vi kan utvecklas, lära och förändras hela livet.
Det finns inga givna sanningar och därför duger det inte med generella svar och goda råd.
Det är dags för mental styrketräning:
Slappna av och slut ögonen. Tänk tillbaka på en situation då du kände att du verkligen kom till din rätt och fick använda dina resurser. En händelse där du var glad, stolt och nöjd. Det kan gälla jobbet eller privatlivet. Tänk på alla dina årsringar, dvs hela livets erfarenheter och händelser.
Försök återuppliva situationen och titta på den.
- Var nånstans hände det?
- Vad gjorde du?
- Vilka andra var inblandade?
- Vad var det som gjorde den här situationen så fin?
Anteckna. Gör om övningen och försök komma på flera situationer – du kan komma på hur många som helst när du väl kommit igång. Skriv ner dem! Du kan ägna dig åt detta när du åker tunnelbanan, bökar i trädgården eller var som helst. De positiva händelserna kan vara hävstången som hjälper dig se dina drivkrafter och få idéer hur du kan finna ny mening i ditt liv.
Frågan är en nyckel. Jag hjälper gärna till att ställa viktiga frågor till dig om du mailara.messel@telia.com eller går in på http://laritid.dinstudio.se och prövar coach-online.