(Trädrötter på väg nedåt i havet, Rügen. foto. Helga Messel)
”Nyfikenheten är drivkraften för människors lärande”
Uttalandet myntades av den amerikanske psykologen Jerome Bruner (född 1915). Han har säkert rätt, annars skulle vi fortfarande leva i grottorna. Vi kan se på barnen när de är på upptäcktsfärd i sin omgivning innan de ens lärt sig gå. De kryper fram till fjärrkontrollen eller strömbrytaren, en stor lockelse att kunna få lampan att lysa och släcka. De ställer frågor, undersöker, prövar sig fram och erövrar världen genom datorn.
Men sen tycks det hända något med oss under årens gång. Vi tar saker och ting för givet. Det blir en slags trygghet. Vi slutar ställa frågor. Många av oss blir rädda för att lära oss nya saker, söka nya kunskaper, ompröva erfarenheter, förändringar. Sådana attityder befäster fördomarna mot äldre och deras påstådda ointresse för teknik och olust inför förändringar, att lära nytt.
Likgiltigheten gör oss mindre, både likgiltigheten mot oss själva och vår omgivning. Så släpp inte taget. Träna din nyfikenhet. Det handlar inte om kostnadskrävande och storslagna resor jorden runt utan inställningen i vardagen. Dag-Sebastian Ahlander ger i sin bok ”Handbok för glada gubbar - 109 goda råd för att nå livets höjdpunkt”. Där finns mycket inspiration att hämta. Vad sägs om sådana klokheter som ”förlora inte kontakten med samhället” eller ”ställ dig inte vid sidan om tekniken” eller ”se till att alltid ha något projekt p å gång” eller ”diskutera med unga människor”. Pröva vad som passar dig och dina intressen.
Ställ frågor när du möter människor istället för att berätta om hur det är. Missförstå inte - vi har ju så mycket att berätta men tänk på vi har en mun och två öron. Var nyfiken på andras berättelser. Du kommer bli överraskad av vad du får höra och reda på.
Jag råkade möta en gammal bekant på stan som jag inte sett på flera år och undrade ”hur ser livet ut för dig numera?”Han berättade då att han just nu går en kurs i kalligrafi bara för glädjen att kunna göra vackra gratulationskort. Han pratade om skönheten i bokstaven B eller G, om alla tankarna man får när man sitter där med tuschpenna och papper. Tänk ”skönheten i bokstaven B” vilken ny tanke! Han kunde inte veta, att jag alltid har velat lära mig kalligrafi, så nu fick jag äntligen inspiration att gå en kurs, trots att eller just på grund av att jag har en så dålig handstil. En verklig utmaning att lära sig något som man är dålig på!
Är du nyfiken på dig själv? Vem du är och varför livet blev som det blev? Då skulle du kunna skriva berättelsen om ditt liv, inte alls för att skapa litteratur utan för att upptäcka saker och ting när du minns och betänker ditt liv.
Den tysk/österrikiske författaren Daniel Kehlmanns Bestseller från 2005 ”Världens mått” handlar om två berömda män på 1700-talet, matematikern Carl Friedrich Gaus och forskningsresanden Alexander von Humboldt. I filmversionen av boken möts de två giganterna på ålderns höst. De sitter på en bänk och den ena säger ”det som är kvar nu är nyfikenheten!”