”Att presentera sig som pensionär säger inget mer om mig än hur jag får min månadslön. Vi människor är så mycket mer än så – även i pensionsåldern.” Thomas Böhm
Den välkände psykiatern Thomas Böhms uttalande träffade bokens budskap och mig själv mitt i prick. ( Vi kan bara beklaga Thomas´ hastiga bortgång som berövade oss alla att även i framtiden ta del av hans klokhet).
De tre begreppen Mening – Sammanhang – Struktur är min egen sammanfattning av vad som krävs för ett bra liv efter att ha läst boken ”Tredje steget” av Elisabeth Solin.
Vad är det då som skapar mening i livet, vilka är sammanhangen vi kan och vill tillhöra och hur påverkar strukturen i vardagslivet eller avsaknaden av en sådan våra liv?
Ja, allt detta får du många tankar, idéer och konkreta exempel på i bokens berättelser som omfattar livets viktiga frågor från fysisk och psykiskt välbefinnande till existentiella dimensioner.
Elisabeth har intervjuat sjutton experter och fjorton pensionärer som delar med sig av sin kunskap och egna erfarenheter. Samtliga befinner sig i åldern då de själva står inför den nya fasen i livet som kallas ”pensionering” eller är redan det vi med ett samlingsbegrepp kallar ”pensionärer”.
Visserligen beskrivs några numera vedertagna och vetenskapligt belagda sanningar gällande en hälsosam livsföring men i övrigt glädjer jag mig åt hur olika livsmönstren och livsvalen kan gestalta sig.
Kan man se alla berättelser som förebilder som duger för kopiering? Självklart inte. Det beror nog på både vem du är själv som person, vem du vill vara, om du läser med öppet sinne, söker bekräftelse för dina föreställningar eller vill ompröva och utmana dem, söka nya vägar och inspiration.
Jag tycker mig se att några personer som experimenterar och prövar, hoppar från tuva till tuva, från resa till resa. Är det fråga om nyfikenhet, lust att lära, rastlöshet eller flykten från sig själv?
Någon vågar sig på att ifrågasätta detta med ”att göra”, kraven både från sig själv och omgivningen att man alltid måste redovisa aktiviteter för att duga! Glöm inte att stanna upp, unna dig att reflektera över det som varit och det som komma ska.
”Minnen är vår identitet, vår livsberättelse, våra rötter i tillvaron. Men deras viktigaste funktion är egentligen att blicka framåt” säger minnesforskaren Pontus Wasling.
Är pensionering en stressfaktor? Frågan går till hjärtläkaren och stressmedicinaren Peter Währborg. Visst, menar han. Många kan sakna kraven, förväntningar och bekräftelse från jobbet. ”Den friska personen som pensionerar sig till ett liv utan ambitioner, utan förväntningar från både sig själv eller andra kan få problem.”
Alltså – skapa förväntningar på dig själv, ställ frågan vad vill du åstadkomma, vad känns meningsfullt. ”Man har kanske inte svaret med en gång men det är betydelsefullt att hålla frågan levande.”
När blir man en ”surgubbe” eller ”surgumma” undras det i boken. Usch, det är väl ingen som vill bli – så läs hela boken och slutorden så går du garanterat fri från att bli det:
”Njut av livet i den tredje åldern utifrån den du är. Missa inte vardagens guldkorn – och skapa egna inre och yttre resor. Tredje steget är steget in i en ny frihet. Till vad? Det är bara du själv som kan utforska det - på egen hand eller tillsammans med andra.”
Maila gärna till mig a.messel@telia.com om du vill ha hjälp på vägen.